Takaisin pääsivulle wlan-antennit ja muita
Suorakaapeliyhteys
Laplink-kaapelin kytkentä

 
Windows 95 asennus tietokoneeseen, johon ei saa CD-asemaa

Miten asennetaan Windows 95 kannettavaan tietokoneesen, jossa ei ole CD-asemaa. En ole koskaan asentanut Windows 9x :ää disketeiltä enkä toivottavasti joudu sitä kokeilemaankaan. Tässä ihan varmantuntuinen vaihtoehto: Asennus rinnakkaisportteihin liitetyn kaapelin kautta. Onnistuu, vaikka kannettavassa koneessa olisi vain Dos tai vaikka se olisi täysin tyhjätty. Tietokoneet yhdistetään MsDos 6.2 -versioista löytyvillä Interlnk.exe ja Intersvr.exe -ohjelmilla. Ne toimivat myös Windows9x:ssä, mutta palvelinohjelma Intersvr.exe on varminta käynnistää Dos-tilassa, koska se varaa kaikki resurssit, eikä Windows sinä aikana muutenkaan toimi.
 
Varoitus !
Jos toisessa tai molemmissa koneissa on kovalevyllä käytössä FAT32-tiedostojärjestelmä, voi olla ongelmia, koska Interlink-ohjelmat ei ole suunniteltu sitä tukemaan. Vaikka äkkiä kokeillen se näyttäisi toimivankin, ei se silti ole käyttökelpoinen tiedostojen siirtoon. Kokeilut saattavat aiheuttaa vakavia ongelmia kovalevyjen tiedostorakenteeseen. Sensijaan, kun osioin kovalevyn toisijaisen Dos-osion FAT16-järjestelmälle, vaikka ensisijainen osio olikin FAT32, niin ainakin download eli kopiointi serveriltä asiakaskoneelle toimi minulla hyvin. Jokainen kuitenkin käyttäköön tätä ohjetta omalla vastuullaan.

Jos et saa mistään Interlnk.exe ja Intersvr.exe -ohjelmia, voi ne imuroida Microsoftin ftp:ltä. Ne löytyvät OLDDOS.EXE -paketista, joka ainakin viimeksi löytyi täältä: ftp://ftp.microsoft.com/Softlib/MSLFILES/OLDDOS.EXE
OLDDOS.EXE löytyi 28.5.2002 täältä:
http://download.microsoft.com/download/win95upg/tool_s/1.0/W95/EN-US/olddos.exe
Tarvitset Interlinkkiä varten rinnakkaisportteja tai sarjaportteja käyttävän suorakaapelin. (Direct Cable)
Sarjaporttia käyttävää kaapelia kutsutaan nollamodemikaapeliksi ja rinnakkaisporttia käyttävää kaapelia Laplink-kaapeliksi.
Suosittelen Laplink-kaapelia , sillä paljon pääsee parempiin nopeuksiin kuin sarjakaapelilla - ainakin vanhemmissa koneissa, joissa sarjaportin nopeus on maksimissaan  115200 bittiä/s.

Hyvä linkki nollamodeemi- ja Laplink-kaapeleille: http://personal.vsnl.com/pinout/index.html
 

Kannettava PC on minulla Canon BN22, jossa on 486-prosessori 25MHz, 8Mt Ram-muistia ja 174 Mt kovalevy. 
Asensin Windows 95:n minimivaihtoehtona ja asensin sitten DriveSpace-kovalevytuplaajan. Sen jälkeen kovalevy näytti käytössä olevan 81 Mt.

Pöytäkoneena, joka toimi asennuksen ajan Interlinkin serverinä, minulla on 450MHz kone, jossa pyörii Windows 98SE. Kovalevyt on FAT32, mutta varmuuden vuoksi ennen asennusta osioin vapaan Dos-jatko-osion FAT16:ksi, johon kopioin koko Windows 95 asennus-CD:n. Ehkä olisi riittänyt pelkkä Win95 hakemistokin, kuka tietää.

Asennus sujui lähes ongelmitta. Pöytäkoneen Intersvr-ohjelma jumittui kerran asennuksen aikana ja kannettavassa PC:ssä Windows-asennusohjelma tietenkin valitti ettei Windows-CD:tä pyty lukemaan. Minulla oli pöytäkoneen Intersvr käynnistetty Dos-ikkunasta. Käynnistin sen uudelleen Dos-tilassa ja asennus jatkui siitä, mihin se oli jäänyt.

Koko Windows95 minimiasennus kesti vain pari tuntia, olin varautunut paljon pidempään odotukseen. Käytin rinnakkaisporttiin kytkettyä Laplink-kaapelia .
 

Windows 95 Interlink-asennuksen 10 vaihetta
1. Interlink-ohjelma ei pysty lukemaan toisen koneen CD-asemaa, joten Windows-95 asennus-CD kopioidaan ensin pöytäkoneen kovalevylle. Selkeintä on, jos tähän on käytettävissä vapaa asema. Tässä ohjeessa se on oletettu kopioiduksi E-asemalle. 
2. Tee asennuslevyke , jossa on myös Intersvr.exe ja Interlnk.exe -ohjelmat. Tallenna nämä ohjelmat myös pöytäkoneeseen, esim. hakemistoon 
3. Tee kannettavan PC:n varmuuskopioinnit , jos siellä on jotain säilyttämisen arvoista. Kannettavissa koneissa on yleensä jotain konekohtaisia hallintaohjelmia, joita voi olla mahdoton löytää enää myöhemmin, jos ne poistetaan. Nopea varmuuskopiointi on käyttää Interlink-yhteyttä.
4. Kun kannettavan kovalevyltä on kaikki tarpeellinen otettu talteen, kannattaa se tyhjentää formatoimalla se. Vanhoissa kannettavissa on niin vähän kovalevytilaa, että paras olisi asentaa Windows tyhjään koneeseen.
5. Käynnistä kannettava PC käynnistyslevykkeeltä .
Käynnistyksen yhteydessä kone näyttää, minkä virtuaalisen aseman se on varannut Interlink-liitännälle. Tässä ohjeessa oletetaan, että se on D:
6. Käynnistä pöytäkoneen Intersvr-ohjelma Dos-kehotteessa tai mieluimmin Dos-tilassa, koska PC ei Intersvr-ohjelman käydessä kuitenkaan suorita muita taskeja. Jos Windows95 asennus-CD on kopioituna E-asemalla, käynnistä näin:
Intersvr E:
Avautuu Intersvr-ikkuna, jonka aikana kone ei tee mitään muuta. Se toimii vain palvelimena kannettavan koneen yhteyttä varten.
7. Kokeile kannettavasssa koneessa vaikka komentoa:
Dir D:
Jos yhteys on kunnossa, näkyy pöytäkoneen aseman E sisältö kannettavalla koneella D-asemana (tai minkä aseman se Windowsin käynnistys Interlnk-ajurin asennuksen kohdalla sitten ilmoittikaan)
8. Käynnistä Windowsin asennus ikäänkuin D-asema olisi asennus-CD.
D:\WIN95\Asenna
Windows 95 asennusohjelma käynnistyy. (toivottavasti )
Jos asennusohjelma myöhemminkin kysyy asennus-CD:n sijaintia, sille annetaan tämä virtuaalinen asema D:
9. Kun tulee asennuksessa vaihe, jolloin kone täytyy buutata eli käynnistää uudestaan, huomaa tämä:
Asennusohjelma käskee poistamaan levykkeen levyasemasta. Tee se ja anna käynnistyslupa. Laita kuitenkin disketti heti takaisin levyasemaan, kun kone alkaa sammua, joten uudelleen käynnistys tapahtuu jälleen levykkeeltä.
Kun kone on jälleen käynnistynyt levykkeelle, kopioi levykkeeltä ainakin Interlnk.exe ja Intersvr.exe kovalevylle esim:
MD C:\LINKKI
COPY A:\INTERLNK.EXE C:\LINKKI
COPY A:\INTERSVR.EXE C:\LINKKI
Editoi sitten Config.sys:ä:
EDIT C:\CONFIG.SYS
ja lisää sen loppuun rivi:
DEVICE=C:\LINKKI\INTERLNK.EXE /DRIVES:1 /NOPRINTER /NOSCAN
Jos disketissä ei ole EDIT.COM -ohjelmaa, käy lisärivin teko CONFIG.SYS:iin näinkin:
REN C:\CONFIG.SYS CONFIG.OLD
COPY C:\CONFIG.OLD+CON CONFIG.SYS
Sitten voit näppäillä ylläolevan lisäyksen, joka kopioituu CONFIG.SYS:iin. Näppäilyn jälkeen Ctrl-Z ja Enter

Tämän jälkeen voit poistaa levykkeen asemasta ja käynnistää kone normaalisti niin, että Windowsin asennus voi jatkua.

10. Joskus myöhemmin, kun kaikki asennukset on tehty, voi tuon rivin CONFIG.SYS:stä poistaa. Siihen asti se virtuaalinen asema näkyy aina Windowsin resurssinhallinnassa ja siihen voi aina vedota, kun tarvitaan asennus-CD:tä. Tällöin tietenkin pöytäkoneen Intersvr.exe täytyy olla myös käynnissä. Käytännössä riittää, että sen käynnistää, kun kannettavassa Windows pyytää asennus-CD:tä.

Ja sitten, kun Windows 95 -asennus on valmis, onkin vuoro hyödyntää Interlinkin kaapeli Suorakaapeliyhteyden tekemisessä.
 

 
 

Asennuslevyke minimivarustuksella
Tyhjä tai tyhjättävä disketti asemaan A: ja pöytäkoneen Dos-kehotteessa
 
Format A: /s

Disketille tehdään Config.sys -tiedosto esim. Notepadilla tai Dos:n Editillä:
DEVICE=A:\HIMEM.SYS
DEVICE=A:\EMM386.EXE NOEMS x=c000-c0ff
dos=UMB
dos=HIGH
DEVICE=A:\INTERLNK.EXE /drives:1 /NOPRINTER  NOSCAN

Disketille voi tehdä samoin myös Autoexec.bat -tiedoston:
@echo off
PROMPT $p$g

Disketille kopioin myös seuraavat ohjelmat:
EMM386.EXE
HIMEM.SYS
EDIT.COM
INTERSVR.EXE
INTERLNK.EXE

Nuo kaksi ensimmäistä löytyvät Windows-hakemistosta tai Dos-hakemistosta riippuen, mikä käyttöjärjestelmä pöytäkoneessa on.
EDIT.COM löytyy Windows\Command tai Dos -hakemistosta.
INTER*.EXE -ohjelmat löytyvät Dos-hakemistosta koneesta, jossa on Dos 6.2 käyttöjärjestelmä. Tarvittaessa ne kopioidaan "kaverin koneelta".

Näillä asetukilla asennuslevykkeellä ei ole suomalaisen näppäimistön tukea, joten ääkköset kenoviivat ym. joutuu etsiskelemään näppäimistöltä.

Voit toki tehdä asennuslevykkeen myös Windows 95:n asenusdisketistä, jonka Config.sys -tiedostoon lisäät tuon rivin:
DEVICE=A:\INTERLNK.EXE /drives:1 /NOPRINTER /NOSCAN

 
 

Tiedostojen varmuuskopiointi kannettavasta PC:stä pöytäkonelle
Tässä serveri- ja asiakaskoneiden rooli on toisinpäin kuin Windows-asennuksessa. On luotettavampaa vain downloadata tiedostoja eli kopioida serverikoneelta asiakaskoneeseen päin.
1. Varmista, että Laplink-kaapeli on kytkettynä koneiden välillä. 
2. Käynnistä pöytäkone käynnistysdisketillä tai lisää sen C-aseman Config.sys -tiedostoon rivi:
DEVICE=A:\INTERLNK.EXE /DRIVES:1 /NOPRINTER /NOSCAN
ja käynnistä kone sillä. Käynnistyksen yhteydessä kone näyttää, minkä virtuaalisen aseman se on varannut Interlink-liitännälle.
Jos pöytäkoneessa on Windows 9x, sen resurssinhallintaan tulee tämä uusi levyasema.
3. Käynnistetään pöytäkoneen komentoriviltä (jos halutaan siirtää kovalevyltä C tietoja):
 
Intersvr C:

Avautuu Intersvr-ikkuna, jonka aikana kone ei tee mitään muuta. Se toimii vain palvelimena pöytäkoneen yhteyttä varten.

Nyt voi pöytäkoneelta selata kannettavan C-asemaa ja kopioida tarvittavat osat pöytäkoneen kovalevylle.
 
Varo kopioimasta toisinpäin, eli pöytäkoneelta kannettavaan, jos toisessa tai molemmissa koneissa on kovalevyllä FAT32-tiedostojärjestelmä. Voi tulla peruuttamattomia vahinkoja

4. Kun Kannettavan koneen Intersvr-yhteysikkuna suljetaan Alt-F4 -näppäilyllä, yhteys loppuu.

 
Takaisin pääsivulle wlan-antennit ja muita
Suorakaapeliyhteys
Laplink-kaapelin kytkentä

02.02.2002

Marska
marska