Takaisin pääsivulle wlan-antennit ja muita
Windows 95 asennus Interlink-kaapelin kautta
Laplink-kaapelin kytkentä

 
Suorakaapeliyhteys (Direct Cable Connection DirectCC)
 
Suorakaapeliyhteys on kahden koneen verkko, joka ei tarvitse verkkokorttia, vaan yhteys muodostetaan käyttäen suoraan kaapelia koneiden Com-porttien tai Lpt-porttien välillä. Tämä on käyttökelpoinen vaihtoehto esim. kannettavaan tietokoneeseen, jossa ei ole verkkokorttia tai tilapäiseen käyttöön. 

Suorakaapeli, jota käytetään Com-porttien välillä, on nimeltään nollamodeemikaapeli. Suorakaapeli, joka kytketään rinnakkaisporttien välille, on nimeltään Laplink-kaapeli.

 
Suorakaapeliyhteys on “köyhän miehen verkko” eli siinä on muutamia heikkouksia Ethernet-verkkoon verattuna:
Hitaus. Parhaimmillaan olen suorakaapeliyhteydellä kopioinut 1 Mtavua minuutissa. Kaapelina oli ns. Laplink-kaapeli, joka käytti Lpt- eli rinnakkaisportteja. Huonoimmillaan oli 280 ktavua minuutissa, kun kaapelina oli Com-portteja käyttävä 7-johtoinen nollamodeemikaapeli sarjaportin nopeudella 57600 bittiä/s.
Näkyminen verkossa: Suorakaapeliyhteys pitäisi periaatteessa toimia kuten muutkin verkkoyhteydet eli tiedostojen jakaminen siinä saa aikaan koneiden näkymisen verkossa. Joskus olen näin saanut sen toimimaan, joskus taas ei, jolloin tietokone kyllä löytyy “etsi tietokone” -periaatteella ja tätä kautta on päässyt selaamaan toisen koneen tiedostoja. Huonoimmillaan tilanne on ollut sellainen, että tiedostoja on voinut selata vain asiakaskoneelta isäntäkonelle päin eikä päinvastoin. Olen päätellyt, että ongelmat johtuvat siitä, jos koneessa ei ole muita verkkoyhteyksiä, pelkkä suorakaapeliyhteys ei taida pystyä vakuuttamaan käytöjärjestelmää, että verkko on olemassa.
Internet-yhteys ongelma: Suorakaapeliyhteys käyttää Windowsin puhelinverkkoyhteys-ominaisuutta, vaikka asialla ei mitään tekemistä puhelimen kanssa olekaan. Sen takia yhteyden aikana ei voi käyttää Internet-yhteyttä, jos se käyttää myös puhelinverkkoadapteria (esim. Modeemiyhteys tai VPN-yhteys). Vaikka verkkoadaptereiksi voi määritellä kaksikin puhelinverkkosovitinta, näyttää näiden protokollat sotkevan toisiaan, pahimmassa tapauksessa suorakaapeli- tai modeemiyhteys ei toimi.
Protokollaongelma: Suorakaapeliyhteys toimii kahden “stand-alone”-koneen (tarkoittaa, ettei ole muita verkko-ominaisuuksia) välillä yhdellä tai useammalla protokollista: NetBEUI, TCP/IP tai IPX/SPX. Mutta kun koneissa on muita verkkoyhteyksiä, jotka käyttävät naitä protokollia, ei   NetBEUI tai TCP/IP toimi yksinään,vaan suorakaapeliyhteyteen pitää liittää myös IPX/SPX.
 
Tehdään suorakaapeliyhteys kahden koneen välille.

Tässä koneet, josta esimerkki on tehty:
Kone 1 on pöytäkone, jossa on Windows 98SE (450MHz) englanninkielinen käyttöjärjestelmä.
Kone 2 on kannettava Canon BN22 (486 25MHz), jossa on suomenkielinen Windows 95B

Käyttöjärjestelmien eri kielisyyden takia ohjeessa on Kone 1:n ohje englanninkielisin nimikkein ja Kone 2 suomenkielisin. Ohje on kuitenkin sama.
 
1. Suorakaapeliyhteyden valmistelu Kone 1:llä
Control Panel löytyy My Computer -kansiosta tai sinne voi mennä: Start/Settings/Control Panel

1.1. Windows ajurit

Control Panel /  Add/Remove Programs / Windows Setup
Haetaan listasta Communications, painetaan Details-nappia ja valitaan Direct Cable Connection
Jos se jo oli valittu, peruutetaan vähin äänin takavasemmalle ;-)
Jos puhelinverkkosovitinta ei ole valittu, valitsee Windows senkin.
Painetaan OK, Windows päivittyy ja jos se haluaa käynnistyä uudelleen,.hyväksytään se.
 


1.2. Verkkoasetukset

Control Panel / Network

Configuration pitää sisältää ainakin:
Client for Microsoft Networks
Dial-Up Adapter
IPX/SPX-compatible Protocol
TCP/IP
File and printer sharing for Microsoft Networks

Jos jokin näistä puuttuu, asennetaan se aloittaen Add-painikkeella.
Valitaan sitten tyyppi ja painetaan taas Add.
Valitaan Manufacturers-luettelosta Microsoft ja adapteriluettelosta haluttu ajuri.
Sitten vaan OK

Protokollien asetukset on syytä jättää siten, kuin Windows ne asettaa.

Jos puuttuu File and printer sharing... , ei sitä valita Add-napilla, vaan sitä varten on oma painike Configuration-sivulla. Painetaan sitä ja valitaan ainakin “I want to be able to give others access to my files”. Ja OK.

Valitaan Identification-välilehti.
Anna Computer Name -kohtaan koneelle yksilöllinen nimi, esim. Matti. Nimessä ei ole suositeltavaa käyttää skandinaavisia tai muita erikoismerkkejä, ei myöskään välilyöntiä eli nimi pitää olla yksi sana.
Workgroup on verkon nimi, esim. Koti. Vaikka suorakaapeliyhteys ei ilmeisestikään tätä tarkista, on se syytä olla sama molemmissa koneissa. Computer Description on vapaavalintainen selostus koneesta, esim. Matin kone.

Jos verkkoasetuksiin ei tarvinnut tehdä muutoksia, poistutaan Network-ikkunasta Cancel-napilla.
Mutta jos lisäyksiä tai muutoksia piti tehdä, painetaan OK-nappia. Järjestelmä rupeaa päivittymään ja yleensä tarvitsee tässä vaiheessa Windowsin asennus-CD:n (joka pitää olla sama versio, millä käyttöjärjestelmä on aikanaan asennettu). Lopuksi kone haluaa käynnistyä uudelleen, johon suostutaan.
 


1.3. Tiedostojen jakaminen

Ennenkuin suorakaapeliyhteys voi toimia, pitää koneessa olla jokin tiedosto jaettuna. Ei siis riitä, että verkkoasetuksissa on valittu File and printer sharing, vaan valitaan vielä joko levyasema tai jokin kansio jaettavaksi. Käynnistetään Windows Explorer tai My Computer, valitaan haluttu asema tai kansio, painetaan sen kohdalla hiiren oikeanpuolista nappia, jolloin tulee tehtäväluettelo. Siitä valitaan: Sharing, klikataan Shared As, valitaan Access Type: Full ja painetaan OK.
 

 
2.. Suorakaapeliyhteyden valmistelu Kone 2:llä
Ohjauspaneeli on Oma Tietokone -kansiossa tai sinne voi mennä: Käynnistä/Asetukset/Ohjauspaneeli

2.1. Windows ajurit

Ohjauspaneeli  / Lisää/Poista Sovellus / Windows Asennus
Haetaan listasta Tietoliikenneyhteydet, painetaan Tarkenna-nappia ja valitaan Suorakaapeliyhteys
Jos se jo oli valittu, peruutetaan vähin äänin takavasemmalle ;-)
Jos puhelinverkkoyhteydet ei ole valittu, valitsee Windows senkin.
Painetaan OK ja OK.

Jos koneessa ei ole aikaisemmin ollut verkkoasetuksia, kysyy Windows tässä vaiheessa tietokone- ja työryhmänimet, katso kohtaa 2.2. Tunnistus.

Windows päivittyy ja kehoittaa käynnistämään Windowsin uudelleen. Kannattaa siis sulkea avoimet ikkunat ja käynnistää tietokone uudelleen. Jos olit antanut tietokone- ja työryhmänimet nyt ensimmäistä kertaa, avautuu Windowsin käynnistyessä käyttäjätunnus-ikkuna. Anna mieleisesi käyttäjätunnus, mutta jos et jatkossa halua joka kerta käynnistysvaiheessa antaa salasanoja, jätä salasana tyhjäksi, samoin Windowsin pyytämä vahvistus salasanalle.
 


2.2. Verkkoasetukset

Ohjauspaneeli / Verkko

Kokoonpano pitää sisältää ainakin:
Microsoft-verkkojen asiakas
Puhelinverkkosovitin
IPX/SPX-yhteensopiva protokolla
TCP/IP
Tiedostojen ja tulostimien jakaminen Microsoft-verkossa

Jos jokin näistä puuttuu, asennetaan se aloittaen Lisää-painikkeella.
Valitaan sitten tyyppi ja painetaan taas Lisää
Valitaan valmistajaluettelosta Microsoft ja sovitinluettelosta haluttu ajuri.
Sitten vaan OK

Jos puuttuu Tiedostojen ja tulostimien jakaminen... , ei sitä valita Lisää-napilla, vaan sitä varten on oma painike Kokoonpano-sivulla. Painetaan sitä ja valitaan ainakin: Haluan antaa toisten käyttää tiedostojani. Ja OK.

Protokollien asetukset on syytä jättää siten, kuin Windows ne asettaa.

Valitaan Tunnistus-välilehti.
Anna Tietokoneen nimi -kohtaan koneelle yksilöllinen nimi, esim. Maija. Nimessä ei ole suositeltavaa käyttää skandinaavisia tai muita erikoismerkkejä, ei myöskään välilyöntiä eli nimi pitää olla yksi sana.
Työryhmä on verkon nimi, esim. Koti. Vaikka suorakaapeliyhteys ei ilmeisestikään tätä tarkista, on se syytä olla sama molemmissa koneissa. Tietokoneen Kuvaus on vapaavalintainen selostus koneesta, esim. Maijan läppäri.

Jos verkkoasetuksiin ei tarvinnut tehdä muutoksia, poistutaan Verkko-ikkunasta Peruuta-napilla.
Mutta jos lisäyksiä tai muutoksia piti tehdä, painetaan OK-nappia. Järjestelmä rupeaa päivittymään ja yleensä tarvitsee tässä vaiheessa Windowsin asennus-CD:n, joka pitää olla sama, millä käyttöjärjestelmä on aikanaan asennettu. Lopuksi kone haluaa käynnistyä uudelleen, johon suostutaan.
 


2.3. Tiedostojen jakaminen

Ennenkuin suorakaapeliyhteys voi toimia, pitää koneessa olla jokin tiedosto jaettuna. Ei siis riitä, että verkkoasetuksissa on valittu Tiedostojen ja kirjoittimien jakaminen, vaan valitaan vielä joko levyasema tai jokin kansio jaettavaksi. Käynnistetään Resurssinhallinta tai Oma Tietokone, valitaan haluttu asema tai kansio, painetaan sen kohdalla hiiren oikeanpuolista nappia, jolloin tulee tehtäväluettelo. Siitä valitaan: Jakaminen, klikataan Jaettu nimellä, valitaan Käyttöoikeustyyppi: Täysi ja painetaan OK.
 

 
3. Suorakaapeliyhteyden käynnistäminen

3.1. Kone 1:

Start / Programs / Accessories / Communications / Direct Cable Connection
Valitaan esim. Host, klikkaa Next
Select the port you want to use: valitaan Com- tai Lpt-portti, jota käytetään.
Seuraava
Kohta: Use password protection jätetään valitsematta.
Finish
 


3.2. Kone 2: 

Käynnistä / Ohjelmat / Apuohjelmat / Suorakaapeliyhteys
Valitaan: Vieras, klikkaa Seuraava
Valitse Com- tai Lpt-portti, jota käytetään.
Seuraava
Valmis
 

Koneet muodostavat nyt yhteyden. Guest (Vieras) -kone valittaa, jos ei kaapeliyhteys toimi.
Jos yhteys mene läpi salasanakirjautumisen, mutta sen jälkeen katkaisee yhteyden, voi syynä olla puuttelliset protokolla-asetukset verkkoasetuksissa.
Kun suorakaapeliyhteys on toiminnassa, osoittavat molempien koneiden Suorakaapeliyhteysikkunat sen. Parhaimmillaan yhteyden aikana toinen kone on näkyvissä Verkossa. Aina ei jostain syystä (ja tuntuu ettei syytäkään tarvita) näin ole. Suorakaapeliohjelmakin saattaa vielä yhteyden muodostamisen jälkeen viiveen kuluttua kysellä, että minkäsniminen se toinen kone nyt sitten onkaan, johon pitäisi olla yhteydessä. Annetaan vain sitten se nimi. Toista tietokonetta voi yhteyden aikana etsiä myös:
Start / Find / Computer...  -toimnnalla eli Käynnistä / Etsi / Tietokone ..
Niinkin voi käydä, että vaikka toinen kone löytyy näin, ei se silti näy resurssinhallinnan verkossa. Mutta voi sen tiedostoja käsitellä tämän Etsi-toiminnan kautta tai Vieras-suorakaapeliyhteyden “Näytä isäntä”-painikkeella avattavan ikkunan kautta ja avata sen rinnalle Resurssinahallinnan, jos pitää kopioida tiedostoja näiden välillä.
 
Verkkoaseman mappaus
Jos toista konetta ei saa näkyviin resurssihallinnassa ja täytyisi kuitenkin määritellä sieltä jokin asema esim. Windowsin pyytäessä asennus-CD:tä, joka on toisella koneella olevaa asema, on käyttökelpoinen keino asemien mappaus. Tällöin käytetään vieraskoneena konetta, jossa tämä mappaus halutaan tehdä. Etsitään toinen kone Etsi tietokone -toiminnalla tai Näytä isäntäkone -napilla. Kun haluttu kone ja siellä oleva tarvittava asema tulee näyttöön, painetaan aseman kohdalla hiiren oikeaa nappia, valitaan "Yhdistä verkkoasemaan", jolloin aukeaa ikkuna, jossa ehdotetaan jotain asemakirjainta. Sen voi vaihtaa toiseksikin. Valitsemalla "Yhdistä uudelleen kirjauduttaessa", tulee tämä mappaus voimaan aina, kun suorakaapeliyhteys avataan, muuten se häviää konetta uudelleen käynnistäessä. Painetaan OK, jonka jälkeen ko. asemakirjain tulee resurssihallintaan näkyviin ja on käytettävissä esim. Windowsin asennus-CD:nä.
 
Sarjaportin baudinopeuden vaihto:
Oletuksena suorakaapeliyhteys käyttää 19200 bittiä/s nopeutta. Kun yhteys on saatu toimimaan, kannattaa kokeilla suurempia nopeuksia. Maksiminopeus on 115200, joka ei kuitenkaan kaikkein hitaimmilla koneilla toimi. Omalla 25MHz kannettavallani suurin toimiva nopeus oli 57600.
Molemmissa koneissa on tietenkin oltava sama nopeus. Nopeuden muutos tulee voimaan vasta, kun kone seuraavan kerran käynnistetään.

Kone1: 

Control Panel / System / Device Manager
Modem / Serial Cable on Com?
Properties / Modem
Maximum speed
 

Kone2:

Ohjauspaneeli / Järjestelmä / Laitehallinta
Modem / Sarjakaapeli portissa Com?
Ominaisuudet / Modeemi
Suurin nopeus


 
Takaisin pääsivulle wlan-antennit ja muita
Windows 95 asennus Interlink-kaapelin kautta
Laplink-kaapelin kytkentä
Nollamodeemikaapelin kytkentä

03.02.2002

Marska 
marska