|
EMP-231 vaaka käyttö- ja viritysohje |
Painikkeiden käyttö
Painike T taaraa näytön. Painike B poistaa taarauksen ja palauttaa näyttöön bruttopainon.
EMP-231 instrumenttia on valmistettu vuodesta 1993 lähtien. Sen elektroniikka uusittiin kokonaan v. 2008. Uudesta mallista käytetään tyyppinimeä EMP-231P. Tässä ohjeessa on erikseen mainittu, missä kohdin se eroaa vanhemmasta mallista.
VIRITYS
Virityksen aloitus
EMP-231 ei sisällä mitään trimmereitä. Viritys tapahtuu B- ja T- painikkeiden avulla.
Virityksen ajaksi käännetään laitteen takalevyssä oleva ohjelmointikytkin PROG-asentoon.
Nollaus
Kun punnitusastia on tyhjä, paina T-painiketta n. 5 s ajan, kunnes näyttöön tulee teksti: “nolla”. Vapauta painike. Nollakohta jää muistiin.
Alueen asetus
Kun punnitusastiassa on tunnettu määrä tavaraa, paina B-nappia n. 5 s ajan, kunnes näyttöön tulee: “alue”. Vapauta painike. Näyttö on nyt viritystilassa, josta on osoituksena näytössä oikealta vasemmalle liikkuvat desimaalipisteet.
Asettele näyttöön nyt oikea vaakalukema. B-painikkeella lukema kasvaa, T-painikeella pienenee. Huomioi, että painiketta yhtäjaksoisesti painettaessa lukema ensin muuttuu hitaasti, mutta pitempään painettaessa muutosnopeus kasvaa. Lähellä oikeaa lukemaa kannattaa siis vapautta nappi välillä, jotta muutosnopeus pysyisi hitaana.
Kun lukema vastaa vaa'assa olevaa painoa, paina yhtäaikaa B- ja T- painiketta. Kun näyttö pimenee, vapauta painikkeet. Uusi viritysarvo on muistissa.
Desimaalipisteen ja jakovälin muutos
Paina B- ja T- näppäimiä yhtäaikaa n. 5 s ajan, kunnes näyttöön tulee: “des”. Vapauta painikkeet.
Näytössä olevaa desimaalipisteen paikkaa voi muuttaa B- tai T- näppäimellä. Kun piste on oikealla paikalla, paina jälleen samanaikaisesti B- ja T-painikkeita ja vapauta ne sitten.
Näyttöön tulee nyt vaa'an jakoväli (yleensä 1...10). Sitä voidaan muuttaa B- tai T-näppäimillä. Kun luku on haluttu, paina taas yhtäaikaa B- ja T- näppäimet. Kun näyttö pimenee, vapauta painikkeet. Muutos on taltioitunut.
Id-tunnus
Uusin malli EMP-231P sisältää myös mahdollisuuden muuttaa kenttäväylän Id-tunnusta. Siksi jakovälimuutoksen jälkeen näyttöön tulee vielä "Id" ja tunnus. Sitä ei virityksessä tule muuttaa. Kuitataan ulos painamalla yhtäaikaa B- ja T-näppäimiä.
Virittämätön vaaka
Jos jännitteen kytkemisen jälkeen näytössä vilkkuu kaikki kolme desimaalipistettä, on vaaka virittämättömässä tilassa. Kaikki edellä mainitut viritykset ja asetukset on tehtävä, jotta hyväksyttävät viritysarvot taltioituvat muistiin ja vaaka toimisi normaalisti myös jännitekatkoksen jälkeen.
Ohjelmointikytkin
Virityksiä ja asetuksia voidaan tehdä vain silloin, kun laitteen takana oleva ohjelmointikytkin on PROG-asennossa eli vipu ylöspäin. Ohjelmoinnin jälkeen PROG-kytkimen vipu palautetaaan takaisin ala-asentoon, jolloin vahingossa tai jännitehäiriöstä johtuva virityksen muuttuminen on estetty.
VIANHAKUA
- Virittämätön vaaka vilkuttaa kaikkia kolmea desimaalipistettä.
Vaa'an virityksestä on ohje edellä.
- Jos lukema näyttää koko ajan nollaa eikä reagoi painon muutoksiin, on yleisin syy, että vaa'an jakovälin muutos on mennyt vahingossa nollaksi. Tarkista se viritysohjeen ao. kohdan mukaisesti.
- Jos vaa'an mittauskapasiteetti ylittyy, näyttää vaaka: “EEEE”. Jos ylitys on negatiivinen, näkyy: “-EEEE”. Taaratulla lukemalla näin voi tapahtua normaalistikin, vaikka mittauskapasiteetti ei ylitykään, jos lukema ei mahdu näyttöön. Jos bruttolukemallakin (B-painikkeen painamisen jälkeen) vaaka näyttää ylitystä, on jossain vikaa.
- Häiriötilanteessa kannattaa ensin kokeilla katkaista hetkeksi vaa'alta jännite. Siten kuittautuu mahdolliset jännitehäiriöistä aiheutuneet tilanteet. Jännitteen voi katkaista esim. irroittamalla liittimen 10-12 vaa'an takaa.
- Yleismittarin jännitealueella voi tarkistaa anturipiirin jännitteet. Liittimien 1 ja 6 väliltä pitää löytyä hieman alle 10V tasajännite. Liittimet 1 ja 2 on yhdistetty keskenään, samoin liittimet 5 ja 6. Siksi myös väliltä 2 ja 5 pitää löytyä vähän alle 10V jännite. Liittimien 3 ja 4 välille tulee millivolttitasoa oleva signaali anturilta (0...20 mV). Liittimien 2 ja 3 välillä on hiukan alle 5V, samoin liittimien 4 ja 5 välillä. Uudempi EMP-231P vaakamalli käyttää pienempää anturijännitettä, joten sitä mitattaessa em. jännitteet tulee olla puolta pienempiä. Lisäksi EMP231P-mallissa ei liitin 6 ole käytössä eli se ei tarvitse olla kytketty mihinkään
- Jos vaakalukema aiheettomasti heilahtelee tai ryömii, voi vika olla antureissa, anturijohdoissa tai anturiliitännöissä; esim. kosteus aiheuttaa tällaisia oireita. Jos jännitemittukset näyttävät oikeansuuruisia lukemia, voi kokeilla keinoa, jolla voidaan rajata vika vaakaelektroniikan ja anturin välillä: Anturien ollessa normaalisti kytkettynä oikosuljetaan liittimet 3 ja 4, jolloin vaakalukema näyttää jotain lukemaa, joka yleensä on negatiivinen ja lukuarvoltaan lähellä vaa'an tyhjäpainoa (astiapainoa). Jos lisäksi näyttö tällöin on vakaa, on vika anturien puolella.
- Jos vika on paikallistettu anturipuolelle, kannattaa vielä selvittää, mikä antureista on viallinen, jos punnitus on toteutettu usealla anturilla. Koska anturit on sähköisesti kytketty rinnakkain, voidaan yksi anturi kerrallaan irroittaa virtapiiristä. Jännitteitä mittaamalla voidaan silloin nähdä, mikä anturi aiheuttaa vian.
- Useimmin esiintyneitä vaakavikoja ovat erilaiset mekaaniset syyt: vaaka-astia ei lepää esteettä anturien varassa, vaan esim. mekaanisen rikkoutumisen takia siihen vaikuttaa ulkopuolisia voimia.
|
|