EMP233 ala-asemat on kehitetty v. 1993. Niissä on heikkouksia, jotka on korjattu uudemmassa ala-asemassa EMP234:
1. RS485 väylä ei ole galvaanisesti irti prosessorista. RS485 väylän kautta saattaa tulla sähköhäiriöitä, jotka pysäyttävät prosessorin ts. Ala-asema menee “jumiin”. Ongelma on korjattu EMP233:ssa pienellä lisäkortilla, jossa tehdään optoerotus. Lisäkortti painetaan RS485-väyläpiirin kantaan ja se saa 5V käyttöjännitteen kahdella johdolla, jotka juotetaan ala-aseman piirilevyllä olevan kondensaattorin napoihin.
2. Muisti on toteutettu kahdella eri piirillä: vakiot ja ohjelma tallennetaan Xicor 24C16-muistiin ja muuttujat Xicor 24C45-muistiin. 24C45 on nv-ram-muisti, joka säilyttää datan ram-muistissa ja jännitekatkoksessa tallentaa sen eprom-muistiin. Jännitteen palatessa datan siirto tapahtuu toisinpäin eli eprom-muistista rammiin. Ongelmia on ollut, kun jännitekatkokset eivät aina ole selkeitä tai jännitehäiriö on voinut resetoida nvram-piirin, vaikka prosessori on jatkanut normaalisti toimintaa. Silloin laite on siinä tilassa, että prosessorirutiinit toimii, mutta säätimien tarvitsemat luvut tulevat virheellisesti muistista joten säätimet ei toimi oikein.
EMP234 on parannettu versio EMP233:sta. Siinä on 8 lähtöä, kun EMP233:ssa oli 5 kpl. Lisäksi siinä on korjattu em. ongelmat:
1. RS485 on galvaanisesti erotettu prosessorista optoerottimin.
2. Muistina on käytetty Ramtron 24C16-piiriä, joka sallii 10 miljardia luku/kirjoituskertaa, kunXicorin piirille luvataan vain 0,1 miljoonaa. Näin ollen Ramtronin muistia voidaan käyttää sekä pysyvien että muuttuvien suureiden tallennukseen ja epävarma nvram-piiri sai jäädä pois.
EMP233 PÄIVITYS
EMP233 voidaan päivittää myös Ramtronin muistityypille. Vaihdetaan alkuperäinen prosessori (Z86E08 EMP233-tarra) uudella ohjelmalla varustetuun EMP233F-versioon. Alkuperäiset muistipiirit 24C45 ja 24C16 poistetaan myös ja laitetaan paikoilleen uusi FM24C16-piiri.
Muutoksen suoritusvaiheet
- Otetaan talteen ala-aseman A/D-kanavien viritysvakiot ja säätimien vakiot.
- Varmistetaan, että ko. ala-aseman ohjelma on PC:llä käytettävissä.
- Poistetaan vanhat prosessori- ja muistipiirit.
- Asennetaan uusi prosessori- ja muistipiiri.
- Palautetaan ala-aseman vakiot ja ohjelma.
Esivalmistelut, ala-aseman vakioiden talteen otto
A/D-kanavien viritysvakioiden talteen otto EmpView-ohjelmassa:
Sivu 16 on ala-asemasivu. Laita väylänumero ja ala-asemanumero vastaamaan ala-asemaa, josta on kysymys.
Keskellä kuvaa on ZERO- SPAN-asettelut.
Aseta kanavaksi 00 ja klikkaa LUE. Kirjoita paperille ylös ZERO- ja SPAN-luvut, jotka tulevat näkyviin.
Toista sama muillakin kanvilla (00..10).
Ala-aseman väylätunnuksen talteen otto
Sivulla 16 vasemmalla alhaalla on sininen kenttä. Laita ensimmäiseen lukuun 2 (E2PROM), rekisteriksi 00252 ja wordeja 1 kpl.
Klikkaa LUE. Bytet-kohtaan oikeanpuoleisin luku on ala-aseman väylätunnus, se on yleensä välillä 49..99. Kirjoita se ylös.
Ala-aseman säädinvakioiden talteen otto
Siirry sivulle 15. Siellä on sama väyä- ja ala-asemanumero kuin sivulla 16.
Valitse säädin A ja klikkaa LUE. Kirjoita paperille ylös vakiot.
Sama säätimelle B.
Piirien vaihto
Irroita ala-aseman väyläliitin (17-20 liittimet) ja katkaise ala-aseman sähköt (15-16 liitin) ja irroita kaikki muutkin pistokeriviliittimet. Ota ala-asema irti asennuskiskosta ja ota se ulos kaapista.
Avaa ala-aseman kansi. Lähellä 17-20 -liittimiä on pieni lisäkortti. Se on lukittu yhdellä ruuvilla, joka irroitetaan, jonka jälkeen lisäkortti on enää kiinni piirikannassa. Nosta lisäkortti suoraan ylös ja siirrä sivuun. Kortin alla on kolme piiriä: prosessori Z86E08, jossa on tarra sekä pienemmät muistipiirit X24C16 ja 24C45. Nämä kaikki otetaan pois.
Laita uusi prosessoripiiri (tarra EMP233F) paikoilleen tarkasti niin, että kaikki piikit menevät kannan holkkeihin. Piirin asennussuunta on kuvassa niin, että lovi tulee vasemmalle. Tarran asentoon ei kannata luottaa, se saattaa olla kuinka päin vain.
Laita uusi muistipiiri FM24C16 myös tarkasti paikoilleen. Se tulee myös niin päin, että kuvan asennossa tulee lovi vasemmalle.
Laita lisäkortti takaisin paikoilleen. Kortin alapuolella olevat piikit pitää mennä tarkasti ala-asemakortin piirikantaan, joka on kuvassa vasemmanpuoleisena. Sen ja FM24C16 muistipiirin väliin jää siis yhden pienen muistipiirin suuruinen tyhjä kanta. Kiristä lisäkortin ruuvi.
Ala-aseman kannen voi panna paikoilleen ja asentaa ala-asema takaisin asennuskiskoon. Laita pistokeriviliittimistä paikoilleen vain jännitesyöttö (15-16 liittimet) ja väyläliitin (17-20 liitin). Loput liittimet laitetaan paikoilleen vasta, kun vakiot on palautetu ala-asemalle.
Ala-aseman vakioiden palautus
Varmista ensin, että ala-aseman kirjoitussuojakytkin on WR-asennossa eli kytkimen liuku korttiin päin. EMP233-korteissa on piirilevyllä W merkitty väärin (ulospäin kortista), mutta kannen tarrassa se on oikein.
Jos FM24C16-piiri tuli jo valmiiksi ohjelmoituna, ei tarvitse palauttaa muita kuin ZERO- ja SPAN-vakiot.
Jos FM24C16-piiri on tyhjä tai sen sisältö on tuntematon, on palautettava kaikki vakiot.
Väylätunnuksen asetus
Ensimmäisenä on saatava ala-asemalle oikea väylätunnus. Sen laittaminen ei onnistu helposti, koska väylätunnuksen puuttuminen tekee sen, että ala-asemaa ei löydy väylän ja ala-aseman numeroiden perusteella. Parasta olisi, jos ala-asema voisi olla kiinni tesitohjelmassa ilman muita ala-asemia. Jos se ei ole mahdollista, tehdään seuraavasti, kun ala-asema on normaali paikallaan keskuksessa: Irroia kaikkien muiden samalla väylällä olevien ala-aemien väyläliittimet (17-20 liitin) niin, että vain tämä yksi ala-asema on väylällä. Laita sivulla 16 oikea väylänumero, mutta ala-aseman numeroksi 01. Sivun oikealla ylhäällä olevat ko. väylän ASEMIA KPL laitetaan 01:ksi ja TUNNUS 127:ksi. Nyt pitäisi yhteys ala-asemaan toimia.
Sivulla 16 vasemmalla alhaalla on sininen kenttä. Laita ensimmäiseen lukuun 2 (E2PROM), rekisteriksi 00252 ja wordeja 1 kpl.
Bytet-kohtaan oikeanpuoleisin luku on ala-aseman väylätunnus, kirjoita siihen oikea tunnus. Klikkaa KIRJOITA. Katkaise ala-asemalta jännite hetkeksi. Kun jännite on kytketty uudelleen, pitäisi ala-asema jo löytyä, kun laitetaan sivulla 16 oikea väylänumero, ala-asemanumero, asemia kpl ja tunnus. Jälkimmäiset luvut on helpoin palauttaa alkuperäisiksi laittamalla väylänumero hetkeksi 0:ksi.
A/D-kanavien ZERO- ja SPAN-vakioiden palautus:
Laita väyänumero ja ala-asemanumero vastaamaan ala-asemaa, josta on kysymys.
Keskellä kuvaa on ZERO- ja SPAN-asettelut.
Aseta kanavaksi 00 ja kirjoita oikeat ZERO- ja SPAN-luvut. Klikkaa KIRJOITA
Toista sama muillakin kanvilla (00..10).
Ala-aseman säädinvakioiden palautus
Siirry sivulle 15. Siellä on sama väyä- ja ala-asemanumero kuin sivulla 16.
Valitse säädin A ja kirjoita oikeat vakiot. Klikkaa KIRJOITA.
Sama säätimelle B.
Ala-aseman ohjelman palautus
Sivulla 16, kun on valittuna oikea väylä- ja ala-asemanumero, klikkaa ala-asema KÄS-asentoon. Sivulla vasemmalla keskellä on ohjelmansiirron kenttä. Siinä oleva ohjelmanimi pitää olla muotoa: SUBCODE.vaa, jossa v=väylänumeo 1..6 ja aa=ala-asema 1..31. Klikkaa ALA-ASEMALLE-ruutua. Sinisen kentän numerot alkavat muuttua ja siirron päätyttyä sammuu klikatun ruudun valkoinen väri. Siirron jälkeen klikkaa ala-asema AUT-asentoon, jonka jälkeen hetken kuluttua pitäisi sen OHJELMA-teksti vilkkua, samoin sivun vasemmalla ylhäällä CRC. Klikkaa CRC:m LUE ja kun CRC-luku päivittyy, klikkaa KIRJOITA. Muutaman sekunnin kuluessa vilkkumiset tulisi loppua ja ala-aseman ohjelma käynnistyy.
Vielä pitää varmistaa, että ala-asema saa muistiinsa oikeat asetusarvot. Siirry sivulle/sivuille, jossa on ko. ala-aseman prosessikuvat. Muuta kaikkia asetusarvoja hiukan. Se päivittää ala-asemallekin ruudussa näkyvät asetusarvot. Anna päivityksien toteutua rauhassa esim. 1 min, ennenkuin mahdollisesti muutellaan asetusarvoja.
|